Top 3 leasevormen
  • Blog

De verschillende leasevormen op een rijtje

Leasen wordt steeds populairder onder ondernemers, maar wat houdt leasen precies in? Welke leasevormen zijn er? Wat zijn de verschillen? En welke leasevorm past het beste bij jouw behoeften? Om antwoord te geven op deze vragen, geven we jou graag meer informatie over de diverse leasevormen.

Short lease

Ben je op zoek naar een auto voor een kortere periode? Dan is short lease waarschijnlijk de eerste dienst waar je als ondernemer aan denkt. Je bent flexibel om voor een korte periode te rijden in een auto, waarbij je de overeenkomst per maand kunt opzeggen. Je hebt hierbij geen omkijken meer naar het onderhoud en de verzekering van de auto, want ook dit wordt voor jou verzorgd. Toch zitten er wat addertjes onder het gras. De maandelijkse kosten van de auto zijn lager dan de kosten van een huurauto, maar vele malen hoger dan het ‘normaal’ leasen van een auto. Daarnaast is het ook niet mogelijk om de auto te bestickeren in jouw huisstijl. De auto blijft eigendom van de leasemaatschappij. Hierdoor wordt short lease ook gezien als tijdelijke oplossing.

Operational lease

Dit is de meeste bekende leasevorm in Nederland. Operational lease staat ook bekend als het langdurig huren van een auto. Deze vorm komt veelal overeen met short lease. Echter ‘huur’ je de auto voor een langere periode, waardoor je rekening moet houden met de . Mocht je meer dan 20.000 kilometer per jaar rijden, dan kan dit aardig in de kosten lopen. Een grote klus aannemen, waarvoor je veel kilometers moet maken, zal dan ook moeilijker gaan. Net zoals bij short lease, is de auto geen eigendom. Dit betekent dat je deze niet op de balans kunt opnemen, waardoor je niet kunt profiteren van diverse belastingvoordelen. Natuurlijk heeft operational ook een aantal voordelen. Je hebt geen omkijken naar het onderhoud en de verzekering van je nieuwe auto. Je hoeft alleen nog maar na te denken over wanneer je moet tanken.

Financial lease

Een vaak nog onbekende lease vorm voor ondernemers, maar niet de minste! Zodra je een auto aanschaft met behulp van financial lease, heb je het zeggen geheel in eigen handen. Zo kun je de auto inrichten zoals je zelf voor ogen hebt, de auto bestickeren, zelf bepalen hoeveel kilometer je rijdt én de auto is direct jouw eigendom. Ook profiteer je nog eens van diverse fiscale voordelen. Vele ondernemers vergelijken deze leasevorm met het afsluiten van een hypotheek voor een huis. Jij koopt het huis, het is direct jouw eigendom, maar het huis is het onderpand van de bank. Elke euro die je met financial lease investeert, investeer je dus in jouw eigen bedrijfsauto.

Laatste berichten