Fiscale voordelen

Profiteren van fiscale voordelen? Zodra jij jouw auto aanschaft met behulp van Financial Lease, kan jij daar zeker de vruchten van plukken. Zo is het mogelijk om de btw terug te vorderen, krijg je te maken met een investeringsaftrek en met afschrijven. Op deze pagina vertellen wij jou wat dit precies inhoudt.

De voordelen waar jij van profiteert

Zodra jij een auto aanschaft in combinatie met Financial Lease, betekent dit dat jij fiscaal gezien een investering hebt gedaan. Vanaf dat moment ben jij economisch eigenaar van de auto, waardoor het voertuig op de balans kan worden opgenomen. De auto wordt  gezien als onderpand van de bank, maar dat maakt de voordelen van Financial Lease niet minder. Let op! De onderstaande voordelen zijn alleen van toepassing met Financial Lease, bij andere leasevormen loop je deze voordelen mis.

Btw

Zoals je weet, hoef je als ondernemer geen btw te betalen. Zodra je een Financial Lease overeenkomst afsluit, heb je dus eigenlijk een auto gekocht. De btw die voor de auto berekend wordt, kun je dus verrekenen.

Rente-aftrek

Leningen die jij afsluit voor jouw onderneming zijn zakelijk geldleningen. De rente op deze lening is fiscaal aftrekbaar. Sluit jij een Financial Lease overeenkomst? Dan wordt dit gezien als een zakelijke lening en mag jij de betaalde rente van de winst aftrekken.

Investeringsaftrek

Om in aanmerking te komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) moet jij als ondernemer investeren in meer dan €2.300 aan bedrijfsmiddelen. Zodra jij een Financial Lease overeenkomst sluit, investeer jij in een bedrijfsmiddel (de auto). Let wel, deze regeling is bedoeld voor ondernemers die de auto hoofdzakelijk gebruiken voor de onderneming. De maximale hoogte van de aftrek is <h>28%<h/2> en kan verrekend worden in het jaar dat de overeenkomst wordt getekend. Het benoemde percentage is geldig tot een jaarlijks investeringsbedrag van €56.192 euro.

 

Afschrijven

Zodra jij een auto aanschaft, ben je verplicht om als ondernemer te verwerken in de balans. Op de balans wordt deze aanschaf opgenomen exclusief btw en BPM.

Zodra je een auto koopt, dien je als ondernemer de bedrijfsauto op te laten nemen op de balans. Deze aanschaf wordt opgenomen exclusief btw en exclusief BPM. Vervolgens wordt er op basis van een schatting de vermoedelijke gebruikersduur en de restwaarde in kaart gebracht. Hierbij wordt er gekeken naar de soort onderneming en waar de bedrijfsauto voor gebruikt gaat worden. Zodra dit in kaart is gebracht wordt de afschrijving berekend over de geschatte gebruikersduur. Dit wordt gedaan met behulp van de aanschaf waarde en de test waarde. Het verschil tussen deze cijfers wordt verdeeld over de geschatte gebruikersduur.

Stel, je hebt een bedrijfswagen met een aanschafwaarde van €30.000 (ex btw en bpm). De restwaaarde van de auto wordt geschat op €10.000 euro en de gebruikersduur op 5 jaar. De afschrijving per jaar bedraagt dan: €4.000 euro.